Architect zoekt natuurliefhebber

9 01 2008

MumbaiZomaar wat cijfers: gebouwen zijn, in de VS tenminste, goed voor 39 procent van het energieverbruik, 68 procent van het electriciteitsverbruik en 38 procent van de CO2-uitstoot. De abstractie van cijfers daargelaten, begint het besef door te dringen – hoe traag ook – dat er veel te winnen valt op het gebied van energieverbruik binnen de bebouwde omgeving.

Na het lezen van de term CO2 haakt de helft van de lezers wellicht af. Maar het kan inspirerend zijn om praktijkvoorbeelden te zien van nieuwe ontwikkelingen welke slim omgaan met beschikbare energiebronnen, en minder afval produceren. Mocht Al Gore de wereld vermoeien met zijn doemscenario’s, dan is er altijd nog het argument van de (technologische) vooruitgang.

De website GeekAbout.com stelde een lijst samen van 15 ontwerpen voor gebouwen in het stedelijke domein die slim omgaan met hun omgeving. Zo gaat het nieuwe filiaal van de Bank of America in New York, ontworpen door Cook+ Fox Architecten, voor de titel van ‘meest milieuvriendelijke wolkenkrabber ter wereld’. Geen druppel vocht valt op of in het gebouw (de toiletten) zonder te worden hergebruikt. Verterende voedselresten zal zullen gas leveren.

Ook de spectaculair ontworpen ‘India Tower’ in Mumbai zal hemel- en ander water gaan benutten. Bij de bouw, die inmiddels is begonnen, worden recyclebare materialen gebruikt. In Dubai verrijst de Burj al-Taqa, een qua energie volledig zelfvoorzienende toren. De airconditioning is gebaseerd op verkoelend zeewater, een 61 meter hoge windturbine en twee zonnepanelen sieren het dak.

Een blik in de toekomst, of wishfull thinking? Alle genoemde gebouwen zijn immers slechts iconische, architectonische hoogstandjes die vooral willen opvallen. Meer dan een druppel verschil zullen ze ecologisch gezien dan ook niet maken. Laten we de opdrachtgevers van deze bouwkundige pronkjuweeltjes dan maar aanmerken als ‘early adopters’; de elite mag eerst met de veren strijken, maar uiteindelijk zal iedereen er aan geloven.

Advertenties

Acties

Information

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: